×

Η καθηγήτρια του Harvard University, Victoria Alsina απαντά σε 3 σύντομες ερωτήσεις του Reworks Agora

Category
Reworks Agora

Έχετε παρατηρήσει νέες ιδέες να προκύπτουν τα τελευταία πέντε χρόνια;

Η τεχνολογία κινείται τρομερά γρήγορα. Πρακτικά η επαυξημένη πραγματικότητα, η -σε πραγματικό χρόνο- μετάφραση, η τεχνητή νοημοσύνη στις εφαρμογές των κινητών, οι αναλύσεις που προβλέπουν ενώ μαθαίνουν :/ τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα αντικείμενα, τα cryptocurrencies (πρεπει να βγει ενα καινουριο λεξικο ή να αλλάξουμε γλώσσα)
Όλες αυτές οι ιδέες είναι εξαιρετικές και δημιουργούν ένα νέο πεδίο δυνατοτήτων. Παρόλα αυτά είναι αναγκαίο να περάσουμε από τις λαμπρές ιδέες στις σωστές ιδέες. Για να τις εφαρμόσουμε και να παράξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κοινωνικό καλό. Αυτό είναι μια νέα κοινωνική ευθύνη.

Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον θέμα που σκέφτεστε αυτή την εβδομάδα;
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη και η συλλογική νοημοσύνη μπορούν να ενισχύσουν η μια την άλλη. Η ΤΝ δίνει τη δυνατότητα στις μηχανές να μαθαίνουν με την εμπειρία, να προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα και να εκτελούν ανθρώπινα καθήκοντα. Από το να παίζουν σκάκι έως το να οδηγούνται μόνα τους αμάξια. Η άμεση δημοκρατία μπορεί να φαινόταν αδύνατη για διάφορους λόγους. Αλλά κάποια εργαστήρια καινοτομίας ξεκίνησαν να προτείνουν το πώς οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιούν αλγόριθμους που προβλέπουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα- πρότυπα συμπεριφοράς και να τα χρησιμοποιούν υπέρ τους, δημιουργώντας έτσι νομοθεσίες μέσω της άμεσης δημοκρατίας. Τα ηχεία και οι βοηθοί όπως η Alexa θα μπορούν σύντομα να αναλάβουν σημαντικές υπηρεσίες όπως ο έλεγχος των ζώων ή η αποκομιδή των σκουπιδιών αλλά να μειώσουν και τη γραφειοκρατία και να δώσουν στους πολίτες τη δυνατότητα να ακούγεται η φωνή τους.
Η συλλογική νοημοσύνη είναι μια κοινή ή μια νοημοσύνη που μοιράζεται, η οποία προκύπτει από τη συνεργασία πολλών μονάδων. Είναι η ικανότητα συνόλων να καταλαβαίνουν ένα αντικείμενο και να παίρνουν σωστές αποφάσεις όλοι μαζί. Το άνοιγμα των νόμων και των διαδικασιών χάραξης πολιτικής στη συλλογική νοημοσύνη, καλοσχεδιασμένο, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των νόμων και πολιτικών που προκύπτουν. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ισχυρή αλλά η συλλογική νοημοσύνη ακόμα περισσότερο. Ως αποτέλεσμα, μπορεί αυτές οι δυο να δουλέψουν μαζί με σκοπό να παραχθούν καλύτερα και πιο νόμιμα αποτελέσματα.

H ανάπτυξη της τεχνολογίας Blockchain θα διαταράξει ή θα ενδυναμώσει την δημοκρατία στο μέλλον; Και πώς;
Το blockchain παρέχει τη δυνατότητα να καταγράφουμε με ασφάλεια μεταφορές κάθε τύπου στοιχείων και αυτό έχει πάρα πολλές δυνατότητες εφαρμογής που μπορούν να ενδυναμώσουν τη δημοκρατία. Για παράδειγμα, επιτρέπει να καταγραφούν με ασφάλεια και μόνιμα βασικά στοιχεία της δημοκρατίας όπως ταυτότητα ή ψήφοι. Επιτρέπει επίσης να εμπιστευτούμε τη μαζική συνεργασία, αφήνοντας απ΄έξω ισχυρούς μεσάζοντες όπως κυβερνήσεις και τράπεζες. Ωστόσο, η τεχνολογία είναι μια ισχυρή πηγή αλλά δεν μπορεί να πετύχει από μόνη της την αλλαγή που χρειαζόμαστε. Όπως είπε ο Don Tapscott ” Το μέλλον δεν είναι κάτι που μπορούμε να προβλέψουμε, είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί”. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο διακυβέρνησης για μια νέα εποχή εμπιστοσύνης, νομιμότητας και αποτελεσματικότητας.

H Victoria Alsina συμμετέχει στη συζήτηση για την τεχνολογία Blockchain που θα διεξαχθεί στο Reworks Agora 2018 με την ευγενική χορηγία του Dukakis Center και του Αμερικανικού Προξενείου Θεσσαλονίκης.