Reworks Agora

Το Reworks Agora είναι το νέο project του Reworks. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που θα φιλοξενήσει ομιλίες, μουσικά performances, προβολές και πολλά άλλα. Η έναρξή της έχει οριστεί για την Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Το Reworks Agora θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και έχει στόχο να φέρει σε επαφή ειδικούς από το εξωτερικό και την Ελλάδα (καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και ερευνητές) για να παρουσιάσουν καινοτόμες πρωτοβουλίες γύρω από τη μουσική, τον κινηματογράφο, την τεχνολογία και την πολιτιστική επιχειρηματικότητα. Στοχεύει στο να αποτελέσει μια πλατφόρμα όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει ανερχόμενες τάσεις, καλλιτέχνες και να δημιουργήσει νέες δυνατότητες. Ενσωματωμένο στο Reworks το οποίο ακολουθεί αμέσως μετά, το Reworks Agora θα εισάγει το κοινό στην ψηφιακή κουλτούρα και σε σχετικές δημιουργικές βιομηχανίες.

Με πάνω από δέκα χρόνια παρουσίας, το Reworks έχει καταφέρει να θεωρείται το πιο σημαντικό και μακροχρόνιο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα, προτείνοντας νέες μουσικές φόρμες, παρουσιάζοντας ανερχόμενα ταλέντα αλλά και γνωστούς καλλιτέχνες, αποτελώντας το σημαντικότερο σημείο συνάντησης ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα.  Αγορά στην Αρχαία Ελλάδα ήταν ο χώρος συνάθροισης, το μέρος όπου οι ελεύθεροι πολίτες συγκεντρώνουσαν και έβρισκαν λύσεις σε σημαντικά ζητήματα και αυτό ακριβώς το Reworks Agora στοχεύει να γίνει. Το μέρος όπου με εμπροστοβαρή σκέψη θα προσεγγίζει το μελλοντικό όραμα για τη δημιουργικότητα, στο οποίο το κοινό θα ανακαλύπτει αναδυόμενα θέματα, πρωτοβουλίες και καλλιτέχνες που θα εμπνέουν και θα προκαλούν το διάλογο και τις εξελίξεις για την μελλοντική ανάπτυξη της πολιτιστικής βιομηχανίας.

Το 2016, το Reworks Agora συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα We are Europe και θα φιλοξενήσει δράσεις σε συνεργασία με το Elevate – Discourse & Activism και το Resonate Conference. Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε αυτά τα δύο σημαντικά φεστιβάλ τα οποία θα επιμεληθούν δύο discussion panels και δύο artist performances.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δημιουργική Βιομηχανία: η χαρτογράφηση του μέλλοντος

ΦΟΥΑΓΙΕ Μ2

 • 14.00 – 14.15 Εγγραφές

ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΩΡΙΣ ΣΑΛΤΙΕΛ 2

 • 14.15 Καλωσόρισμα
 • 14.30 – 16.00 1η  Συζήτηση — Το Elevate Discourse & Activism Παρουσιάζει
  Λύσεις στα δέσμα της τέχνης
  Πως η τεχνολογική ανάπτυξη και το πνεύμα της καινοτομίας αλλάζουν τον τρόπο που οι καλλιτέχνες συνδέονται με το έργο και το κοινό τους
 • 16.00 – 16.15 Διάλλειμα
 • 16.15 – 17.45 2η Συζήτηση — Το Resonate Conference Παρουσιάζει
  Δημόσιες Χρηματοδοτήσεις, Δημόσια Τέχνη, Δημόσιος Διάλογος: Νέες στρατηγικές στην ανάθεση καλλιτεχνικού έργου
 • 17.15 – 18.30 Προβολή ντοκιμαντέρ: Ο ήχος του Βελγίου (*δωρεάν είσοδος)
 • 17.45 – 18.15 Διάλλειμα
 • 18.15 – 19.45 3η Συζήτηση
  H διαστρωμάτωση του πολιτιστικού κεφαλαίου στη σύγχρονη μουσική παραγωγή και διανομή
 • 19.45 – 20.00 Διάλλειμα
 • 20.00 – 21.00 Συναυλία: Lambert
 • 21.00 – 21.15 Διάλλειμα
 • 21.15 – 22.15 Συναυλία: Federico Albanese

PANELS

Λύσεις στα δέσμα της τέχνης

Λύσεις στα δέσμα της τέχνης: Πως η τεχνολογική ανάπτυξη και το πνεύμα της καινοτομίας αλλάζουν τον τρόπο που οι καλλιτέχνες συνδέονται με το έργο και το κοινό τους

H τεχνολογία Blockchain είναι αυτή που ενεργοποιεί το Bitcoin να επιτρέπει οικονομικές συναλλαγές, χωρίς τη συμμετοχή κεντρικών φορέων όπως τις τράπεζες που λειτουργούν ως μεσάζοντες. Το Bitcoin είναι μια αποκεντρωμένη βάση δεδομένων, με την οποία οι χρήστες του ακολουθούν ένα πρωτόκολλο για να καταγράφουν την ιδιοκτησία της αξίας και την πορεία των συναλλαγών. Ένα ευφάνταστο άτομο θα προεκτείνει αυτή τη διαδικασία και θα την μεταφέρει και σε άλλους χώρους όπως ακριβώς έχει γίνει στη μουσική και στον κόσμο της τέχνης. Ένα blockchain για τη μουσική και την τέχνη θα ήταν το μοναδικό μέρος για τη δημοσιοποίηση όλων των πληροφοριών σχετικά με το ποιος έκανε τι χωρίς να πρέπει να εμπιστευθεί έναν τρίτο οργανισμό για την αξιοπιστία του.

Απο την άλλη πλευρά, τα Creative Commons έχουν χαρακτηριστεί ως ένα πρωτοπόρο αριστερίζον κίνημα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, το οποίο επιδιώκει να εμπλουτίσει το δημόσιο τομέα, παρέχωντας μια εναλλακτική στη διαχείριση της πνευματικής ιδιοκτησίας σε σχέση με το αυτοποιημένο «διατήρηση όλων των δικαιωμάτων». Τα Creative Commons έχουν πλέον ένα πραγματικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας blockchain. Δυνητικά είναι το μέσο μεταφοράς πληροφοριών πνευματικής ιδιοκτησίας, προσδιορίζοντας τα μέσα επικοινωνίας με την ίδια ακρίβεια όπως ακριβώς ένα ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα.

Σε αυτή τη συζήτηση τα μέλη του πάνελ χάριν στα καινοτόμα πρότζεκτ τους απο το συγκεκριμένο χώρο θα καλλιεργήσουν το έδαφος για την κατανόηση των προκλήσεων και των δυνατοτήτων που προσφέρουν αυτές οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις.

Ομιλητές

 

Συντονιστής


Αυτή η δράση είναι μέρος του προγράμματος We Are Europe υπό την επιμέλεια του φεστιβάλ Elevate

Δημόσιες Χρηματοδοτήσεις, Δημόσια Τέχνη, Δημόσιος Διάλογος: Νέες στρατηγικές στην ανάθεση καλλιτεχνικού έργου

Δημόσιες Χρηματοδοτήσεις, Δημόσια Τέχνη, Δημόσιος Διάλογος: Νέες στρατηγικές στην ανάθεση καλλιτεχνικού έργου
Σε έναν κόσμο που τον χαρακτηρίζει η παγκοσμιοποίηση και η τεχνολογική αλλαγή, οι οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες της καλλιτεχνικής εργασίας έχουν μετατοπιστεί σημαντικά την τελευταία πενταετία. Δημιουργοί, επιμελητές, επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα βρίσκουν μπροστά τους σύνθετες οικονομικές και πολιτικές καταστάσεις όταν έχουν να στήσουν αποφασιστικής σημασίας πολιτιστικά έργα.

Η συγκεκριμένη συζήτηση φέρνει στο ίδιο τραπέζι κορυφαίους επαγγελματίες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διερεύνησης για τον τρόπο με τον οποίο προηγμένες τεχνολογίες και διαδίκτυο διαμορφώνουν την κοινωνία που ζούμε και εργαζόμαστε. Αντιμέτωποι με μειώσεις στη δημόσια χρηματοδότηση, η προσέγγισή τους στην ανάθεση έργων και στην συνεργασία με τους δημιουργούς είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του δημόσιου διαλόγου αναφορικά στη χρήση της τεχνολογίας. Πως όμως λειτουργούν μέσα στα ασαφή όρια μεταξύ τέχνης, πολιτιστικής βιομηχανίας και οικονομικής διαχείρισης, και ποιες στρατηγικές εφαρμόζουν που επιτρέπουν τη συνεχή αμφισβήτηση στις επιπλοκές που προκύπτουν και ταυτόχρονα διατηρούν την αιχμή στην τεχνολογία; Πως εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές για τον πολιτισμό διαμορφώνουν την ανάθεση και ανάπτυξη της πολιτιστικής εργασίας; Πως η επιτυχία και η αποτυχία στο προαναφερόμενο πλαίσιο επηρεάζουν τις μελλοντικές προσεγγίσεις, με τις οποίες θα στηρίξουν και θα αναθέσουν καλλιτεχνικό έργο;

Ομιλητές

 

Συντονίστρια


Αυτή η δράση είναι μέρος του προγράμματος We Are Europe υπό την επιμέλεια του φεστιβάλ Resonate

H διαστρωμάτωση του πολιτιστικού κεφαλαίου στη σύγχρονη μουσική παραγωγή και διανομή

Η μουσική είναι κομμάτι του ανθρώπινου πολιτισμού για περισσότερα απο 3.000 χρόνια. Αλλά 20 χρόνια πριν, η μουσική έγινε ψηφιακή. Καθώς η σημερινή μουσική βιομηχανία συνεχίζει να εξελίσεται, η συζήτηση για την παραγωγική διαδικασία στη μουσική δημιουργία οφείλει αντίστοιχα να προχωρήσει. To συγκεκριμένο ενημερωτικό πάνελ εξετάζει το μεταβαλλόμενο τοπίο και διερευνά τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία και οι νέες μορφές συναναστροφής μπορούν να αξιοπηθούν για την περαιτέρω εξέλιξή της. Η διατάραξη του συστήματος εξαιτίας των ψηφιακών καινοτομιών έφερε μια αλλαγή στη σχέση καλλιτέχνη – κοινού, φέρνοντας τους πιο κοντά από ποτέ και την ίδια στιγμή τα κλασικά κανάλια διανομής πολιτιστικού κεφαλαίου βρίσκουν νέα μονοπάτια για να ακολουθήσουν.

Οι απόψεις που θα ακουστούν σε αυτό το πρωτοκλασάτο πάνελ εκτείνονται απο την καλλιτεχνική δημιουργία στην παραγωγή και απο την προώθηση και διανομή μουσικού περιεχομένου στην κατανάλωσή του μέσα απο ψηφιακές πλατφόρμες και ζωντανές σκηνές. Μη χάσετε την ευκαιρία να ακούσετε τους αγαπημένους σας καλλιτέχνες και γνώστες της βιομηχανίας να μοιράζονται ιστορίες, στρατηγικές και διόραση για το πως αμβλύνουν την επίδραση της μουσικής στο μέλλον.

 

Ομιλητές

 

Συντονιστής

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Το Elevate Festival Παρουσιάζει

To Resonate Festival Παρουσιάζει

ΠΡΟΒΟΛΗ

The Sound of Belgium

Το Reworks και το In-Edit παρουσιάζει

TSOB_A2_02

The Sound of Belgium

 • Σκηνοθεσία: Jozef Devillé
 • Έτος: 2012
 • Χώρα: Βέλγιο
 • Διάρκεια: 85 min.
 • Πρωτότυπη γλώσσα: Ολλανδικά, Γαλλικά, Αγγλικά
 • Ιστοσελίδα ταινίας: http://www.tsob.be
 • Παραγωγοί: Steven Dhoedt, Gert Van Berckelaer


Οι Βέλγοι “δουλεύουν σκληρά αλλά διασκεδάζουν περισσότερο”. Ένας clubber διασχίζει την συναρπαστική αλλά μυστηριώδη βελγική club σκηνή, από τα Decap όργανα της δεκαετίας του ’20 μέχρι την hardcore μουσική της δεκαετίας του ’90, μέσω της popcorn μουσικής των ’60s και του New Beat των ’80s, στο δρόμο προς την παγκόσμια κυριαρχία. Μία χώρα που έγινε club καί δεν το μετάνιωσε στιγμή!

the_sound_of_belgium_jozef_deville_04

Θα αναρωτιόταν κανείς τι ενδιαφέρον μπορεί να έχει ένα ντοκιμαντέρ για την βέλγικη μουσική. Με πρώτη ματιά, κανένα απολύτως. Το Βέλγιο δεν είναι τίποτ’ άλλο από σοκολάτα, τηγανιτές πατάτες και τον Manneken Pis. Μέγα λάθος! Οι Βέλγοι, όπως δηλώνουν στην ταινία: “Δουλεύουν πολύ, αλλά διασκεδάζουν ακόμα περισσότερο”. Καλωσήρθατε λοιπόν σε ένα ανεπανάληπτο ταξίδι, μέσα από στην αυθεντική, αξεπέραστη κουλτούρα του βέλγικου clubbing. Η ταινία ξεκινά το 1815, με την μάχη του Βατερλώ (σε έντονους ρυθμούς), και αποκαλύπτει την βασική ανάγκη των Βέλγων να χορεύουν μέχρι την αυγή. Βλέπουμε όλα τα κλαμπ, τα είδη και τις σκηνές στο ξεκίνημά τους, γνωρίζοντας ότι κάποια από αυτά θα κατακτήσουν αργότερα τον κόσμο. Μπες στους φλαμανδικούς ρυθμούς, χόρεψε με τα Decap όργανα στις πίστες και στα μπαρ του 1940. Άκουσε την popcorn μουσική του ’60 (μια σπιτική σόουλ από το Βορρά), ανακάλυψε τους Front 242 και την επανάσταση του New Beat, την αναγέννηση της τοπικής τέκνο σκηνής (η οποία επηρέασε την αντίστοιχη αγγλική σκηνή) και την ανάπτυξη της εθνικής Hardcore. Είναι συναρπαστικό! Μία μοναδική ευκαρία να δεί κανείς το Βέλγιο από ένα τελείως διαφορετικό πρίσμα.

346694943_1280x720

*Δωρεάν είσοδος

logoNEW_greece_S