×

Το Reworks Agora είναι ένα μονοήμερο διαθεματικό και πολυδύναμο forum το οποίο παρουσίαζει κεντρικούς ομιλητές, συζητήσεις, μουσικά performances και προβολές από κορυφαίους ειδικούς και πρωτοπόρους της δημιουργικής οικονομίας, του πολιτισμού, της τεχνολογίας και της σύγχρονης σκέψης.

Αγορά στην Αρχαία Ελλάδα ήταν ο χώρος συνάθροισης, το μέρος όπου οι ελεύθεροι πολίτες συζητούσαν και έβρισκαν λύσεις σε σημαντικά ζητήματα και αυτός ακριβώς ειναι ο στοχος του Reworks Agora σήμερα. Να αποτελεί το μέρος όπου με εμπροστοβαρή σκέψη θα προσεγγίζει το μελλοντικό όραμα για τη δημιουργικότητα και στο οποίο το κοινό θα ανακαλύπτει αναδυόμενα θέματα, πρωτοβουλίες και καλλιτέχνες που θα εμπνέουν και θα προκαλούν το διάλογο και τις εξελίξεις για την μελλοντική ανάπτυξη του πολιτισμού του αύριο, έχοντας μια σύγχρονη ματιά και ορίζοντα.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2018, το Reworks Agora θα φιλοξενήσει καλεσμένους ομιλητές απο την Ελλάδα και το εξωτερικό για να παρουσιάσουν πρωτοβουλίες και προτζεκτ πάνω στην μουσική και τον πολιτισμό, την τεχνολογία, την ψηφιακή κουλτούρα και την πολιτιστική επιχειρηματικότητα που διαμορφώνουν το μέλλον του πολιτιστικού οικοσυστήματος. Η διοργάνωση εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, We are Europe, και θα συμπαρουσιάσει σε συνεργασία με τα διεθνώς καταξιωμένα φόρουμ, Sonar +D (Βαρκελώνη, Ισπανία), C/O Pop (Κολωνία, Γερμανία) και Today’s Art (Χάγη, Ολλανδία) ειδικά σχεδιασμένα για τη διοργάνωση προγράμματα.

Οι ομιλητές του Reworks Agora 2018 μέχρι στιγμής.

Πολιτιστικός Ακτιβισμός

H συγκεκριμένη συζήτηση θα παρουσιάσει τις φωνές και ακτιβιστικές πρωτοβουλίες δημιουργικών ομάδων και προσώπων από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι προτιμούν να απαντούν στα ζητήματα της πόλεις με δράση. Μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες, θα μάθουμε με ποιον τρόπο αμφισβητούν, τις εμπνευσμένες προσεγγίσεις τους και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον ακτιβισμό να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα και να προσελκύσει ένα καινούργιο νεανικό κοινό να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο μέλλον.

Blockchain: Πρωτοβουλίες για τη δημοκρατία

Με την ευγενική υποστήριξη του Dukakis Center και  του Αμερικανικού Προξενείου Θεσσαλονίκης.

Υπάρχει μια μικρή αλλά δυναμική συμμαχία δημοσίων υπαλλήλων, τεχνολόγων και ενεργών πολιτών που αναγνωρίζουν τη θεμελιώδη απειλή για τη δημοκρατία μας εάν συνεχίσουμε να αφήνουμε τους μηχανισμούς διακυβέρνησης να παρακμάζουν, δίχως να υπάρχει ένας αντίλογος πάνω σε αυτό. Η ανάμιξη των πολιτών σε τοπικό επίπεδο μπορεί να μοιάζει με μυστήριο, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της ομιλίας θα εξοικειωθούμε με πολλαπλά παραδείγματα σε όλο τον κόσμο, όπου χρησιμοποιώντας την τεχνολογία blockchain και τοπικά cryprocurrencies αναπτύσσουν πρακτικές με επίκεντρο τον πολίτη, οι οποίες διαταράσσουν το status quo και χτίζουν μια ισχυρή, ανοικτή και δυναμική δημοκρατία.

BBC: η εμπειρία της μουσικής, μια οπτική από το μέλλον

Το BBC έχει μια ισχυρή παράδοση δημιουργικότητας και καινοτομίας στη χρήση της τεχνολογίας, από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα. Το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του σκόπου, παράγοντας πρωτοποριακό έργο σε παγκόσμιο επίπεδο σε διάφορους τομείς, από την τεχνολογία μετάδοσης μέσω VR και AR έως τις διαδραστικές μουσικές εμπειρίες για φωνητικές συσκευές.

Μέσα από μια παρουσίαση των προηγούμενων εργασιών και μεθόδων, ο Tim Cowlishaw θα περιγράψει τους τρόπους με τους οποίους η δημιουργικότητα, η ποικιλομορφία και η γενική περιέργεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να οραματιστούν και να οικοδομηθούν δίκαιες, χωρίς αποκλεισμούς και διασκεδαστικές εφαρμογές με τη χρήση της τεχνολογίας του μέλλοντος.

Συζητώντας με τον εμπνευστή του Ableton, Gerhard Behles

Ο Gerhard Behles μεγάλωσε στο Μόναχο και ανέπτυξε ένα ενδιαφέρον για την ηλεκτρονική μουσική ως έφηβος. Μετά από ένα χρόνο στο Ινστιτούτο Sonology της Χάγης, σπουδάζει πληροφορική στο Βερολίνο, όπου επίσης εργάζεται ως συγγραφέας, ερευνητής και εκπαιδευτής ηλεκτρονικής μουσικής. Εκείνη την περίοδο συνεργάζεται με τον ειδικό πληροφορικής Bernd Roggendorf σε μια νέα εφαρμογή λογισμικού μουσικής, η οποία τελικά έγινε το Ableton Live.

Οι Behles και Roggendorf ίδρυσαν το Ableton το 1999 και το Live γρήγορα έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα sequencer για τους παραγωγούς της ηλεκτρονικής μουσικής σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, ο Behles συνεχίζει το ρόλο του ως Διευθύνων Σύμβουλος του Ableton, όπου επιβλέπει τη δουλειά περισσότερων από 200 εργαζομένων σε Βερολίνο, Τόκυο και Νέα Υόρκη, καθώς αναπτύσσουν το μέλλον του Live, Push και πολλών άλλων εφαρμογών.

Μουσικά φεστιβάλ: ενισχύουν τις φωνές που μας ενώνουν

Τα μουσικά φεστιβάλ ανοικοδόμούν μια κοινότητα και φέρνουν κοντά τους ανθρώπους. Έχουν τη δυνατότητα μέσω διάφορων διεθνών πλατφορμών να ταξιδεύουν και να προωθούν τις ιδέες που αντιπροσωπεύουν πιο γρήγορα από ποτέ. Οι διεθνείς εκδόσεις από φεστιβάλ και φόρουμ ιδεών γίνονται η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της πολιτιστικής βιομηχανίας, συνδέοντας νέα συναρπαστικά ακροατήρια και διευκολύνοντας τους καλλιτέχνες στην παρουσίαση του έργου τους. Αυτή η συζήτηση επικεντρώνεται σε πρωτοποριακές προσεγγίσεις για τη διεθνοποίηση ιδεών και καλλιτεχνών μέσω των μουσικών φεστιβάλ.

Ομιλίες & Συζητήσεις

15.30 – 15.45

Καλωσόρισμα

15.45 – 16.45

Πολιτιστικός Ακτιβισμός

17.00 – 17.45

Blockchain: Πρωτοβουλίες για τη δημοκρατία

18.00 – 18.30

BBC: η εμπειρία της μουσικής, μια οπτική από το μέλλον

18.30 – 19.00

Συζητώντας με τον εμπνευστή του Ableton, Gerhard Behles

19.30 – 20.30

Μουσικά φεστιβάλ: ενισχύουν τις φωνές που μας ενώνουν

Παράλληλο Πρόγραμμα

16.30 – 17.00

Προβολή ταινιών μικρού μήκους
New activists of European Culture by Canal 180

 

17.30 – 21.00

Εγκατάσταση
BBC Music Experience Prototypes

19.00 – 19.30

Demonstration
Ableton Live by AND.ID

Συναυλία Grandbrothers με την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης

21.00 – 22.30