
Η φετινή 4η έκδοση του Reworks Agora έρχεται να αψηφήσει τα κλισέ και να φέρει στο προσκήνιο μια αφοσιωμένη δημιουργική κοινότητα, που εργάζεται στο πεδίο για να θέσει πίσω της το μοιρολατρισμό και την εποχή της παθητικής παρατήρησης. Μια σειρά από ομιλίες και συζητήσεις θα ανατρέψουν στερεοτυπικές αντιλήψεις, που ανακυκλώνουν ξεπερασμένες κοινωνικές νόρμες και θα αντιπροτείνουν νέες επίκαιρες ιδέες συνυφασμένες με το ραγδαία μεταβαλλόμενο και τεχνολογικά τροφοδοτούμενο παρόν.
Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, προσωπικότητες, που έχουν καταφέρει να μας εμπνεύσουν από το χώρο του πολιτισμού, της τεχνολογίας και του ακτιβισμού θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους και τη συμβολή τους στη νέα περίοδο συλλογικής περιπέτειας, όπου η δημιουργία είναι στο επίκεντρο της καθημερινότητας όλων.
Είσοδος Ελεύθερη
Δημος Θεσσαλονίκης
Πέρα από τα κλισέ
-
Η αντεπίθεση της σάτιρας
Η μετάδοση και ανάλυση μιας είδησης μέσα από τον σατιρικό φακό, δεν είναι νέο φαινόμενο. Στην Αμερική, εκπομπές όπως το Saturday Night Live ή το Last Week with John Oliver το εφαρμόζουν εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Pennsylvania, αποδείχθηκε πως οι σατιρικές εκπομπές λειτουργούν για το νεανικό κοινό ως «εκτεταμένα μαθήματα ενεργούς πολιτειότητας». Μέσα από τη συγκεκριμένη συζήτηση, θα διερευνήσουμε με χιουμοριστική διάθεση το ρόλο που παίζει η σάτιρα στη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου για το χώρο τόσο των παραδοσιακών media, όσο και της ψηφιακής επικοινωνίας.




-
Μετασχηματίζοντας το μέλλον στην εργασία
Ο κόσμος αλλάζει ταχύτατα και τα επίπεδα πολυπλοκότητας αυξάνονται. Σε αυτό το περιβάλλον, ο ανθρώπινος πολιτισμός βρίσκεται σε έναν διαρκή αγώνα δρόμου ανάμεσα στην συνεχή προσπάθεια να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και στο αντιστοίχως αυξανόμενο μέγεθος των πολυσύνθετων προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει. Το Millennium Project εστιάζοντας στο μέλλον της εργασίας, διεξήγαγε μια παγκόσμια έρευνα η οποία επικεντρώθηκε στις τεχνολογικές εξελίξεις και κατέληξε στη δημιουργία τριών σεναρίων για το μέλλον της εργασίας και της τεχνολογίας το 2050.
-
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη “συνεργάζεται” με την καλλιτεχνική διεργασία;
Ο Albert Barquè-Duran είναι καλλιτέχνης και ερευνητής, καθώς και λέκτορας στο University of Lleida στα τμήματα Creative Technologies και Digital Art. Επίσης είναι επίτιμος ερευνητής του Πανεπιστημίου City στο Λονδίνο από όπου απέκτησε το διδακτορικό και το μεταδιδακτορικό του στη γνωσιακή επιστήμη.
Παράλληλα είναι επισκέπτης μεταπτυχιακός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τα έργα και οι performances του αντανακλούν σύγχρονούς προβληματισμούς της εποχής μας και εμπνέονται από την έρευνά του, όπου συνδυάζει διάφορες τεχνικές new media με κλασικές εφαρμογές σύγχρονης τέχνης. Στο Reworks Agora θα παρουσιάσει 3 πρόσφατα πρότζεκτ του (My Artificial Muse, Zero Gravity Band, Ultimate Emoji) και θα μιλήσει πως η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στην καλλιτεχνική δημιουργία.
Σε συνεπιμέλεια με το European Lab στα πλαίσια του We Are Europe.


-
Παράλληλο Πρόγραμμα
Μη Ευκλείδεια Εικονική Πραγματικότητα
Τι υπάρχει πέρα από την απεικόνιση του πραγματικού κόσμου, πέρα από την προσομοίωση ενός φανταστικού; Μια βαθιά εμβύθιση στις νέες γλώσσες και τις δυνατότητες της εικονικής πραγματικότητας, που βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ της τέχνης και της επιστήμης.
Η Sabetta Matsumoto, Επίκουρη Καθηγήτρια στη Σχολή Φυσικής του πανεπιστημίου Georgia Tech στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μας εισάγει σε κόσμους που απέχουν πολύ από τις επίγειες εμπειρίες μας και τη φυσική αντίληψη των πραγμάτων χάρη σε μια ασυνήθιστη και -μάλλον- ανεξερεύνητη εφαρμογή του τι θα μπορούσε διαφορετικά να θεωρηθεί «εκπαιδευτική εικονική πραγματικότητα». Με το συγκεκριμένο έργο θα “βιώσουμε” τα μαθηματικά και τη γεωμετρία μέσα από εξωτικούς και μη διαισθητικοί κόσμους.
Ο Δρ. Sabetta Matsumoto είναι θεωρητικός φυσικός και μαθηματικός με ειδίκευση στα εφαρμοσμένα μαθηματικά και ασχολείται κυρίως με τη γεωμετρία, την τοπολογία χαμηλής διάστασης και τα μαθηματικά ως τέχνη.
Σε συνεπιμέλεια με το Unsound στα πλαίσια του We Are Europe.
Αφιέρωμα στον Vincent Moon
Ο Vincent Moon, που χαρακτηρίστηκε από τους New York Times ως άνθρωπος που επανεφεύρεσε τα μουσικά video, γεννήθηκε στην εποχή του ψηφιακής επικοινωνίας και του διαδικτύου, ήταν ο κύριος σκηνοθέτης των «Take Away Shows» του La Blogothèque. Το online project μουσικών ταινιών με indie-rock μπάντες και άλλους διάσημους μουσικούς, όπως R.E.M, Tom Jones ή Arcade Fire, έφερε την αλλαγή στην έννοια του μουσικού βίντεο και τον τρόπο κινηματογράφησης της μουσικής σε όλο τον κόσμο. Από το 2009, ο Moon αφιερώνεται στο νομαδικό label, la Collection Petites Planètes. Διασχίζοντας τον κόσμο με την κάμερα και τον υπολογιστή του στο σακίδιο του, γυρίζει εθνογραφικά-πειραματικά φιλμ ως ανεξάρτητες παραγωγές, καταγράφοντας παραδοσιακή και ιερή μουσική, θρησκευτικές και σαμανικές τελετουργίες.
Προβολές ταινιών μικρού μήκους Short Film Screenings
Dakha Brakha, 10.38’’
Istoki, 9.24’’
One man nation, 14.39’’
Reino do Sol, 4.20’’
Le grand Jihad, 8.42’’Σε συνεπιμέλεια με το European Lab στα πλαίσια του We Are Europe.
Ομιλίες και συζητήσεις
Reworks Lab I
13.00 - 13.15
Καλωσόρισμα
13.15 – 14.00
Μετασχηματίζοντας το μέλλον στην εργασία
14.00 – 15.00
Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να συνεργάζεται με τους ανθρώπους στην καλλιτεχνική
διεργασία;
16.30 – 17.30
Η αντεπίθεση της σάτιρας
Live Performances & DJ Sets
Reworks Lab I
18.30 – 19.30
Peter Broderick
23.00 – 24.00
Anna Vs June
Floor 1 street
19.30 – 20.30
Tendts
20.30 – 23.00
Tim Sweeney
Reworks Lab II
23.00 – 00.30
Ison
00.30 – 03.30
Massimiliano Pagliara
03.30 - END
Sky Above
Παράλληλο Πρόγραμμα
Reworks Lab III
13.00 – 19.00
Εγκατάσταση
Non-Euclidean Virtual Reality
Sabetta Matsumoto
Reworks Lab IV
15.00 – 16.00
Προβολές ταινιών μικρού μήκους Short Film Screenings
Αφιέρωμα στον Vincent Moon