Thessaloniki Greece, September 13-17, 2017
×

Αγορά” στην Αρχαία Ελλάδα ήταν ο χώρος συνάθροισης, το μέρος όπου οι ελεύθεροι πολίτες συγκεντρώνονταν ανταλλάσσοντας απόψεις σε σημαντικά ζητήματα. Το Reworks Agora, το διαθεματικό φόρουμ του Reworks, στοχεύει σε μια ανάλογη προσέγγιση με εμπροσθοβαρή σκέψη για το μελλοντικό όραμα για τη δημιουργικότητα, παρουσιάζοντας αναδυόμενα θέματα, πρωτοβουλίες και καλλιτέχνες που εμπνέουν το διάλογο για την εξέλιξη του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας και της τεχνολογίας.

To Reworks Agora ανοίγει το Φεστιβάλ Reworks στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 και φιλοδοξεί να αποτελέσει έμπνευση για τους τοπικούς δημιουργούς και καλλιτέχνες, δημιουργώντας συνέργειες με εμπειρογνώμονες και πρωτοβουλίες απο την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συζητήσεις, παρουσιάσεις, ομιλίες και προβολές πραγματοποιούνται κάθε χρονιά, με στόχο να παρουσιάσουν τις πιο καινοτόμες εξελίξεις πάνω στη μουσική βιομηχανία, την ψηφιακή κουλτούρα, την δημιουργική οικονομία και τον πολιτισμό, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξή τους στην Ελλάδα.

 • Οραματισμοι για τον πολιτισμο στην πολη του αυριο 2030: What's new?

  Η απουσία άμεσης αναφοράς στο ρόλο του πολιτισμού στα κείμενα τόσο της UNESCO όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης «2030 Ατζέντα για Βιώσιμη Ανάπτυξη» άνοιξε τη συζήτηση για το πώς μπορούμε να επιτύχουμε ένα βιώσιμο μέλλον χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε τα πνευματικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Ωστόσο, από τις δημιουργικές πόλεις μέχρι την πολιτιστική κληρονομιά, ο πολιτισμός αποτελεί κινητήριο μοχλό και βασικό παράγοντα τόσο των οικονομικών όσο και των κοινωνικών παραμέτρων για συνεχή ανάπτυξη.

  Ο κόσμος, όπως τον γνωρίζουμε, αλλάζει και το ίδιο κάνει και ο ρόλος του πολιτισμού. Ως άτομα και μέλη οργανωμένων συνόλων είμαστε πιο συνδεδεμένοι από ποτέ, η τεχνολογική πρόοδος έχει επιταχύνει τη δημιουργία μοναδικών πολιτιστικών οικοσυστημάτων, καινοτομίες προερχόμενες από τους πολίτες γίνονται καταλύτης για μία στροφή προς μια πιο συμμετοχική κοινωνία και ο πολιτιστικός ακτιβισμός δεν υπήρξε πιο επίκαιρος. Κατά τη διάρκεια του Reworks Agora 2017, με την παρουσία καλλιτεχνών και ειδικών, θα διερευνήσουμε τάσεις, οράματα και σενάρια και θα εντοπίσουμε τους κινδύνους και τις ευκαιρίες για ένα βιώσιμο αύριο μέσω του πολιτισμού.

Συναυλίες

Ενοτητες

 • 1η ενοτητα Ένας νέος συνδεδεμένος κόσμος: Η άνοδος των δικτύων

  Σε συνεργασία με το re:publica Thessaloniki

  Στον σημερινό όλο και περισσότερο παγκοσμιοποιημένο κόσμο, τα φεστιβάλ, μέσω της συμμετοχής τους σε δίκτυα, είναι σε θέση να ταξιδεύουν και να προωθούν τις ιδέες που αντιπροσωπεύουν ταχύτερα από ποτέ. Διεθνείς εκδόσεις εκδηλώσεων με επίκεντρο τη μουσική και το διάλογο γίνονται ο κινητήριος μοχλός της πολιτιστικής διπλωματίας, συνδέοντας νέα ακροατήρια και δημιουργώντας καινούργια σημεία συνάντησης για την ανάπτυξη διεθνών σχέσεων και αλληλοκατανόησης μεταξύ χωρών και ανθρώπων. Αυτή η συζήτηση θα επανασυστήσει το ρόλο των διαπολιτισμικών σχέσεων και τον τρόπο με τον οποίο διεθνή δίκτυα εφαρμόζουν την έννοια «σκεψου παγκόσμια, ενήργησε τοπικά».

  Ομιλητές:

  Andreas Gabhard, Ιδρυτής re:publica

  Norman Palm, υπεύθυνος μουσικού προγράμματος  Torstraßen Festival

  Aναστάσιος Διόλατζης, Ιδρυτής Reworks Festival

  Gaute Barlindhaug, Ιδρυτής Insomnia

  Συντονισμός: Lisa Blanning, Δημοσιογράφος

 • 2η ενοτητα Ανταποκρίσεις απο το μέτωπο της δημοκρατίας: επιπτώσεις στον αστικό σχεδιασμό

  Κεντρική ομιλία, με την ευγενική υποστήριξη του Dukakis Center του ACT – American College of Thessaloniki και του Αμερικανικού προξενείου της Θεσσαλονίκης

  Μήπως τα κινήματα άμεσης δημοκρατιας προσδίδουν μια απροσδόκητη αμοιβαία στηριξη στον αστικό σχεδιασμό;

  Θα ασχοληθούμε με μια τεχνολογική περιπτωσιολογική μελέτη για την ανάπτυξη «συνεκτικής μεικτής βούλησης» ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, όπως διαμορφώθηκε από την κοινότητα ανοιχτού κώδικα της Ταϊβάν και με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Παράλληλα, θα εξετάσουμε πώς οι πολεοδόμοι φερνουν κοντά πολλαπλά σύνολα ανθρώπων για να αναπτύξουν συναίνεση στα αστικά κέντρα και θα εξετάσουμε πώς οι δυσκολίες για τη εφαρμογή αυτής της διεργασίας θα μπορούσε να διευκολυνθεί από μια καλύτερα λειτουργούσα κυβέρνηση. Παρακολουθήστε αυτήν την ομιλια για να εξερευνήσετε το ρόλο που παίζει η συναίνεση στη δημόσια ζωή – και ίσως ανακαλύψουμε ότι η οικοδόμηση πόλεων και η οικοδόμηση της συναίνεσης μοιράζονται βασικές μεθόδους, έτσι ώστε η προσπάθεια για καλύτερο αστικό σχεδιασμό να σημαίνει προσπάθεια για καλύτερη δημοκρατία.

  Ομιλήτρια:

  Liz Barry, ιδρυτικό Mέλος του Public Laboratory for Open Technology and Science

 • 3η ενοτητα H αξιοπιστία της πληροφορίας, η κρίση των ψευδών ειδήσεων

  Συζήτηση με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

  Οι πληροφορίες και ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνονται από το κοινό είναι ζωτικής σημασίας για τoν τρόπο που θα διαμορφώνεται η κοινή γνώμη στο μέλλον. Οι νέες χρήσεις του διαδικτύου και η μαζική εμφάνιση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης ως κύρια πηγή πληροφορησης έχουν συμβάλει στην άνευ προηγουμένου ανάπτυξη ψεύτικων ειδήσεων στο διαδίκτυο. Οι μηχανισμοί των αλγορίθμων και τα αυτοματοποιημένα συστήματα επεξεργασίας, που προσαρμόζουν το περιεχόμενο που εμφανίζεται στον χρήστη σύμφωνα με το ιστορικό του προγράμματος περιήγησης στο ίντερνετ, συντείνουν σε καθημερινή βάση στο να προσφέρουν ομογενοποιημένες ειδήσεις που επιλέγονται για να ταιριάζουν με τις επιλογές και τις προτιμήσεις των χρηστών. Στη συγκεκριμένη συζήτηση θα επισημανθεί η σημασία να θωρακιστεί η ακεραιότητα της πληροφόρησης μέσω μηχανισμών που θα προέρχονται είτε από τη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης, είτε από επίσημα νομοθετικά όργανα μέσω ειδικών ρυθμίσεων και θα δοθεί έμφαση σε τεχνολογικές λύσεις που θα αντιμετωπίσουν την κρίση των ψευδών ειδήσεων που αντιμετωπίσουμε το τελευταίο διάστημα.

  Ομιλητές:

  Ελίζα Βόζενμπεργκ, Ευρωβουλευτής

  Παύλος Τσίμας, Δημοσιογράφος

  Δημήτρης Καλογερόπουλος, Αναλυτής Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης

  Βαλεντίνος Τζέκας, ιδρυτής εφαρμογής FightHoax.com

  Συντονισμός: Έλενα Παπαδημητρίου, Δημοσιογράφος

 • 4η ενοτητα Το μέλλον και η συνέχεια της μουσικής, συζήτηση με τον Hauschka

  Ο παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης και υποψήφιος για Oscar συνθέτης, Volker Bertelmanm, γνωστός ως Hauschka, συζητά με τον μουσικό δημοσιογράφο, Γιώργο Δημητρακόπουλο, την προσωπική του διεργασία στη δημιουργία νέων ήχων και πως ο ίδιος κρατά ζωντανή τη φλόγα της δημιουργικότητας εν μέσω των διασπαστικών ερεθισμάτων της ψηφιακής εποχής.

  Ομιλητής:

  Volker Bertelmann, Συνθέτης

  Συντονισμός: Γιώργος Δημητρακόπουλος, Δημοσιογράφος

 • 5η ενοτητα Πολιτιστικός Ακτιβισμός: Πως οι δημιουργοί θα πρωταγωνιστήσουν στην κοινωνική αλλαγή

  Σε συνεργασία με το European Lab στο πλαίσιο του We are Europe

  Αυτή η συζητηση θα διερευνήσει πρακτικές πολιτιστικού ακτιβισμού και θα ριξει φως σε μια σειρά από ψηφιακες και αναλογικές εφαρμογές που φέρουν «αντίσταση», παρουσιάζουν μελλοντικά σενάρια και εμπλέκουν ενεργά το κοινό μεσα σε αστικά περιβάλλοντα σε όλη την Ευρώπη. Μέσα από τη δουλειά τους, οι καλλιτέχνες πάντα αμφισβητούσαν τις κυρίαρχες τάσεις και δομές του κόσμου, προτεινοντας εναλλακτικές κοινωνικοπολιτικές προτάσεις και χωρικά οράματα με τρόπους που ανοικοδομούν νέες σχέσεις μεταξύ τέχνης, μουσικής, πολιτικής και συμμετοχικότητας. Σήμερα, ο ενεργός ρόλος τους και η δυνατή τους φωνή άλλοτε με ειρωνεία και άλλοτε με χιούμορ είναι πιο ουσιαστικός από ποτέ ώστε να διαταραχθούν οι κοινές αντιλήψεις και να θέσουν το πλαίσιο ενός κοινού οράματος στις πόλεις του αύριο.

  Ομιλητές:

  Matt Black, ιδρυτής Ninja Tune

  Μάριος Σπύρογλου, σκηνοθέτης & ιδρυτης Sfina

  Daniel Erlacher, ιδρυτής Elevate festival

  Συντονισμός: Oscar Rickett, Δημοσιογράφος

Πρόγραμμα

2030: What's next?

Μεγαρο Μουσικης Θεσσαλονικης / Κτιριο Μ2

φουαγιε μ2

11:00-12:00

Εγγραφές

Αιθουσα Μωρις Σαλτιελ 2

12:00-12:30

Καλωσόρισμα

12:30-14:00

1η ενότητα

Συζήτηση σε συνεργασια με το re:publica Thessaloniki

Ένας νέος συνδεδεμένος κόσμος: Η άνοδος των δικτύων 

14:15-15:15

2η ενότητα

Κεντρική ομιλία, με την ευγενική υποστήριξη του Dukakis Center και του Αμερικανικού προξενείου της Θεσσαλονίκης

Ανταποκρίσεις απο το μέτωπο της δημοκρατίας: επιπτώσεις στον αστικό σχεδιασμό 

15:30-17:00

3η ενότητα

Συζήτηση υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

H αξιοπιστία της πληροφορίας, η κρίση των ψευδών ειδήσεων

17:00-17:30

Διάλλειμμα

17:30-18:30

4η ενότητα

Το μέλλον και η συνέχεια της μουσικής, συζήτηση με τον Hauschka

18:30-19:00

Διάλλειμμα

19:00-20:30

5η ενότητα

Συζήτηση σε συνεργασία με το European Lab

Πολιτιστικός Ακτιβισμός: Πως οι δημιουργοί θα πρωταγωνιστήσουν στην κοινωνική αλλαγή

20:30-21:00

Διάλλειμμα

21:00

Συναυλία: Hauschka

Παράλληλο Πρόγραμμα

Προβολές / Αιθουσα Μωρις Σαλτιελ 1

Προβολες σε συνεργασια με το Resident Advisor

14:00-14:45

Λονδίνο, Real Scenes

15:00-15:20

Ντητρόιτ, Real Scenes

15:30-16:00

Μεξικό, Real Scenes

16:30-17:00

Τόκιο, Real Scenes

Προβολη σε συνεργασια με το Insomnia Festival

17:30-18:45

Προβολη σε συνεργασια με το In-Edit Festival

19:00-20:30