×

Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος

Φυσικός

Ο Επαμεινώνδας είναι Πρόεδρος της έδρας UNESCO on Futures Research, που φιλοξενείται από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και είναι επικεφαλής της Μονάδας Προοπτικής Διερεύνησης & Εργαλείων στο δίκτυο ΠΡΑΞΗ.

Έχοντας ακαδημαϊκό υπόβαθρο στη Φυσική, τις Περιβαλλοντικές Σπουδές, τις Διεθνείς Σχέσεις και την Προοπτική Διερεύνηση, ο Επαμεινώνδας εργάστηκε αρχικά στον τομέα της μεταφοράς τεχνολογίας και της εμπορικής εκμετάλλευσης της έρευνας, πριν δημιουργήσει μια νέα δραστηριότητα που σχετίζεται με τη διεθνή ερευνητική συνεργασία. Από τότε, ο Επαμεινώνδας έχει συντονίσει αρκετά έργα στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική, την Ασία και κυρίως την Κίνα, όπου πέρασε σημαντικό χρόνο τα τελευταία 10 χρόνια. Από το 2010, ο Επαμεινώνδας επικεντρώνεται ιδιαίτερα στις μελλοντικές μελέτες και προοπτικές.

Είναι πιστοποιημένος Future Strategist, μέλος του World Future Society (WFS), αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Προοπτικής Διερεύνησης (FEN) και συμπροεδρεύων του ελληνικού τμήματος του Millenium Project, ενός think tank με έδρα την Ουάσιγκτον, που συντονίζει μελέτες έρευνας και προοπτικής. Τα σημερινά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν την ανάπτυξη σοβαρών παιχνιδιών για προοπτική διερεύνηση, το μέλλον της εργασίας, την έννοια του αλφαβητισμού για το μέλλον και την παροχή εργαστηρίων.